7 πράγματα που δεν πρέπει να καθαρίσετε με ξύδι

Must Try

Πέρα από τα προφανή οφέλη που έχει το ξύδι στην διατροφή μας, είναι επίσης, θαυματουργό καθαριστικό. Όχι μόνο καθαρίζει στο πλύσιμο τα λαχανικά από τυχόν φυτοφάρμακα ή μικροοργανισμούς αλλά καθαρίζει και το σπίτι.

Υπάρχουν ωστόσο κάποιες επιφάνειες και υλικά, που μπορεί να καταστραφούν αν τα καθαρίσεις με ξύδι.

Το αλεύρι γυαλίζει τον νεροχύτη

1. Επιφάνειες από γρανίτη ή μάρμαρο

Με την πάροδο του χρόνου, το οξύ που περιέχεται στο ξύδι μπορεί να φθείρει τον πάγκο της κουζίνας σας. Και ενώ οι επιφάνειες από γρανίτη ή μάρμαρο είναι όχι μόνο ακριβές αλλά και γνωστές για την αντοχή τους, χρησιμοποιώντας ένα καθαριστικό με βάση το ξύδι, με την επαναλαμβανόμενη χρήση, ξεθωριάζει τη λάμψη τους. Προτιμήστε να τις καθαρίζετε με ζεστό νερό και λίγες σταγόνες από το υγρό πιάτων.

Πως να καθαρίσετε μια λεκιασμένη καράφα

2. Οθόνη κινητού και υπολογιστή

Μπορεί να σας φαίνεται δελεαστικό να καθαρίσετε τη σκόνη και τα μικρόβια από την οθόνη του κινητού ή του υπολογιστή σας, καλύτερα να μην το κάνετε. Το ξύδι μπορεί να καταστρέψει την ειδική επίστρωση της οθόνης του υπολογιστή γι’αυτό και οι ειδικοί προτείνουν ένα πανάκι μαζί με ένα σπρέι καθαρισμού ειδικά για τον καθαρισμό της οθόνης.

3. Ανάμειξη με λευκαντικό

Η ανάμειξη χημικών ουσιών είναι σοβαρή υπόθεση και καλύτερα είναι να την αποφεύγουμε για λόγους ασφαλείας. Το οξύ που περιέχεται στο ξίδι απελευθερώνει τοξικούς ατμούς χλωρίου όταν αναμειγνύεται με τη χλωρίνη που μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα στα μάτια και τους πνεύμονες. Κρατήστε το σπίτι σας ασφαλές και καθαρό με το διαχωρισμό των προϊόντων καθαρισμού.
Επίσης δεν ανακατεύετε ποτέ αμμωνία και χλωρίνη.

Διαβάστε επίσης:
Tips περιποίησης για τα αντικολλητικά σκεύη
Το κόλπο με το γάντι κουζίνας
Τα πιο βρώμικα σημεία του σπιτιού

4. Ξύλινα έπιπλα και δάπεδα

Ότι ισχύει για τις επιφάνειες από γρανίτη ή μάρμαρο, το ίδιο ακριβώς ισχύει για τα ξύλινα έπιπλα και τα δάπεδα. Ο καθαρισμός με ξύδι θαμπώνει τα βερνικωμένα ή κερωμένα ξύλα γι’αυτό καλύτερα να αποφεύγεται η χρήση του.

5. Πλυντήριο πιάτων

Μπορεί το ξύδι να είναι ένα φυσικό καθαριστικό για το πλυντήριο πιάτων, ωστόσο, το οξύ που περιέχει μπορεί να να καταστρέψει το λάστιχο του πλυντηρίου. Πριν τη χρήση του, ελέγξτε στο εγχειρίδιο του πλυντηρίου αν το λάστιχο είναι κατασκευασμένο από καουτσούκ. Αν όχι, δοκιμάστε ένα διαφορετικό τρόπο καθαρισμού.

6. Ακαθαρσίες των κατοικιδίων

Όταν θέλετε να καθαρίσετε το σημείο που ο σκύλος ή η γάτας σας έχει λερώσει, χρησιμοποιήστε λευκό ξύδι όταν έχει στεγνώσει καλά το σημείο. Ως αποτέλεσμα, απομακρύνετε την οσμή αλλά και θα αποτρέψετε το κατοικίδιο σας να «μαρκάρει» την ίδια περιοχή!

7. Πέτρινα πλακάκια

Όπως ακριβώς συμβαίνει με το γρανίτη, το μάρμαρο και τα ξύλινα έπιπλα και δάπεδα, το ίδιο ισχύει και για τα πέτρινα πλακάκια. Απόφυγε τη χρήση του ξυδιού στον καθαρισμό των πέτρινων πλακιδίων και χρησιμοποίησε ειδικά προιόντα, που θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις τις πέτρινες επιφάνειες του σπιτιού σου σαν καινούργιες!

- Advertisement -

TIPS

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

- Advertisement -