Τα πιο βρώμικα σημεία του σπιτιού

Must Try

Όσο σχολαστική και αν είσαι με την καθαριότητα, υπάρχουν σημεία μέσα στο σπίτι που χρησιμοποιείς καθημερινά και αποτελούν εστίες μικροβίων.

Τα άπλυτα πιάτα, τα υπολείμματα σαπουνάδας στο ντους, η λεκάνη, δεν είναι τα μόνα εμφανή βρώμικα σημεία που πρέπει να καθαρίσεις καθώς υπάρχουν σημεία γεμάτα βακτήρια που μπορεί να επηρεάσουν όχι μόνο τη δική σου υγεία αλλά και της οικογένειας σου.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε κάθε δωμάτιο να βρούμε τα βρώμικα σημεία ώστε την επόμενη φορά να μην παραλείψουμε το καθάρισμα τους.

Κουζίνα

Η κουζίνα είναι από τα πιο πολυσύχναστα δωμάτια στα περισσότερα σπίτια και από τα πιο βρώμικα.
Σύμφωνα με μελέτες, έχει διαπιστωθεί πως στην καθημερινή χρήση της κουζίνας, στοιχεία όπως η θερμοκρασία, η υγρασία, το ωμό κρέας, τα άπλυτα φρούτα και τα λαχανικά είναι φορείς βακτηρίων όπως το E. Coli.

Τα σημεία της κουζίνας που χρειάζονται προσοχή είναι:
ο νεροχύτης και το στόμιο της βρύσης,
ο πάγκος της κουζίνας και τα πόμολα από τα ντουλάπια και τις ηλεκτρικές συσκευές,
οι επιφάνεις κοπής (ειδικά οι ξύλινες),
το ψυγείο (τα τρόφιμα πριν ακουμπήσουν το ράφι του ψυγείου έχουν ήδη ακουμπήσει το ράφι του σούπερ μάρκετ),
οι μικρές ηλεκτρικές συσκευές,
τα εργαλεία κουζίνας.

4 tips οργάνωσης με μια κρεμάστρα

Μπάνιο

Το μπάνιο είναι από τους χώρους του σπιτιού που χρήζει καθημερινής περιποίησης. Οι διακόπτες από τα φώτα, τα πόμολα, το χερούλι και το στόμιο της βρύσης, είναι μερικά από τα σημεία που ξεχνάτε ή δεν καθαρίζετε καθημερινά και περιέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα βακτηρίων. Έχετε εύκαιρα μαντηλάκια καθαρισμού για γρήγορη απολύμανση.

Οι υγρές πετσέτες αποτελούν μέρος ανάπτυξης μικροβίων, γι’ αυτό και πρέπει να πλένονται συχνά με ζεστό νερό.
Το χαλάκι του μπάνιου πρέπει να το καθαρίζετε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα με ζεστό νερό.

Ο νιπτήρας πρέπει να καθαρίζεται καθημερινά, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο πόμολο και στο στόμιο της βρύσης αφού εκεί λόγω υγρασίας δημιουργείται μούχλα. Το ίδιο ισχύει και για το ποτήρι της οδοντόβουρτσας.

Άλλο ένα σημείο που καθαρίζεται σπάνια και βρωμίζει καθημερινά είναι ο τοίχος πίσω από την τουαλέτα. Φροντίστε να τον απολυμαίνετε τακτικά.

Καθιστικό

Το καθιστικό είναι ο χώρος συγκέντρωσης όχι μόνο της οικογένειας μας αλλά και των καλεσμένων μας. Σκεφτείτε μόνο πόσες φορές ο καθένας έχει αγγίξει το τηλέφωνο, το τηλεκοντρόλ, το θυροτηλέφωνο, το τηλεχειριστήριο του air condition, τους διακόπτες των φώτων ή ακόμα και τον ηλεκτρικό πίνακα, θα διαπιστώσετε πως είναι οι ιδανικές εστίες για την ανάπτυξη μικροβίων αφού δεν καθαρίζονται σχεδόν ποτέ.
Σύμφωνα με έρευνα της μικροβιολόγου Dr Luisa Ikner στο εργαστήριο Gerba, του πανεπιστημίου της Αριζόνα, μόνο το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης, περιέχει περισσότερα από 80% είδη βακτηρίων και ο λόγος είναι γιατί καθαρίζεται σπάνια.
Τα μικρόβια και οι μικροοργανισμοί μεταδίδονται πολύ εύκολα, πόσο μάλλον όταν είσαι άρρωστος. Τακτικό λοιπόν καθάρισμα με ειδικά προϊόντα απολύμανσης που είναι ασφαλής για χρήση στις ηλεκτρονικές συσκευές.

Άλλο ένα σημείο επίσης, που θέλει προσοχή είναι οι ταπετσαρίες των καθισμάτων. Τα υφάσματα εκτίθενται σε άπλυτα χέρια, φτέρνισμα, τρίχες κατοικιδίων, βρωμιές ποδιών ή παπουτσιών.
Μια φορά την εβδομάδα καθαρίστε σχολαστικά καναπέ και πολυθρόνες. Με την ηλεκτρική σκούπα καθαρίστε τη σκόνη ή υπολείμματα βρωμιάς που έχουν “χωθεί” στις ενώσεις.
Καθαρίστε την ταπετσαρία με ειδικά προϊόντα ανάλογα του υφάσματος που σας έχει συστήσει ο κατασκευαστής ή με τις οδηγίες που αναγράφει το ταμπελάκι του υφάσματος.
Αν κάποιος στο σπίτι έχει δερματικά εξανθήματα, καλύψτε τον καναπέ και τις πολυθρόνες με ειδικά καλλύματα που μπορούν εύκολα να πλυθούν για να απολυμανθούν.

Είναι αλήθεια τόσο κακό να κοιμόμαστε με βρεγμένα μαλλιά;

Κρεβατοκάμαρα

Μυκητιάσεις, αλλεργίες, δερματικοί ερεθισμοί αποφεύγονται αν αλλάζουμε συχνά τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες του κρεβατιού.
Μελέτες έχουν δείξει ότι μετά από μια εβδομάδα, τα σεντόνια φιλοξενούν περισσότερα βακτήρια από το πόμολο της πόρτας του μπάνιου.
Όταν κοιμόσαστε με βρεγμένα μαλλιά, μεταφέρετε στο μαξιλάρι υγρασία και έτσι δημιουργείται το ιδανικό περιβάλλον που ενισχύει την ανάπτυξη των βακτηριδίων.
Σεντόνια και μαξιλαροθήκες πρέπει να καθαρίζονται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Κουβέρτες, παπλώματα και στρώμα πρέπει να αερίζονται συχνά και να τα βγάζετε στον ήλιο για την αποφυγή ακάρεων.

 

Χρήσιμα tips και συμβουλές καθαρισμού θα βρεις στην κατηγορία Tips Καθαρισμού.

 

- Advertisement -
- Advertisement -

TIPS

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

- Advertisement -