Γιατί η γεύση του κρασιού είναι καλύτερη στο σωστό ποτήρι

Must Try

Μπορεί να ακούγεται τρελό, αλλά είναι αλήθεια πως το σωστό ποτήρι αναδεικνύει καλύτερα τη γεύση του κρασιού.

To σχήμα, το μέγεθος αλλά και το άνοιγμα κάθε ποτηριού επηρεάζει τις ιδιαιτερότητες του κρασιού, τα φρούτα, τα επίπεδα ξηρότητας και την οξύτητα του.

Το σωστό ποτήρι είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να απολαύσουμε το κρασί μας γι’ αυτό και το καλό κρασί θέλει το ποτήρι του.

Sauvignon Blanc

Γιατί η γεύση του κρασιού είναι καλύτερη στο σωστό ποτήρι

Αυτό το ποτήρι έχει ένα μακρύ, λεπτό στέλεχος και στενό στόμιο για να αναδεικνύει την οξύτητα και τα αρώματα του Sauvignon Blanc.  Το λευκό κρασί χρειάζεται στενότερα ποτήρια ώστε να διατηρείται περισσότερο η θερμοκρασία του ενώ το στόμιό τους είναι στενότερο για να συγκεντρώνει τα αρώματα και να πολλαπλασιάζει την ένταση του κρασιού.

Τα λευκά κρασιά σερβίρονται δροσερά γι’ αυτό και κρατάμε το κολονάτο ποτήρι από το πόδι για να μη ζεσταθεί το λευκό κρασί.

Αυτό το ποτήρι είναι εξίσου κατάλληλο με το Sauvignon Blanc, το Albarino ή το Provence Rose.

Chardonnay

Γιατί η γεύση του κρασιού είναι καλύτερη στο σωστό ποτήρι

Οι λάτρεις του Chardonnay γνωρίζουν πως στροβιλίζοντας το κρασί στο ποτήρι απελευθερώνονται αρώματα που δεν θα μπορούσαν να ανιχνευθούν αλλιώς. Το ποτήρι Chardonnay με το φαρδύ μπολ και το ανοιχτό στόμιο είναι ιδανικό για να αποκαλύψει την ένταση και να αναδείξει τα αρώματα των λευκών κρασιών της συγκεκριμένης ποικιλίας.

 

Διαβάστε επίσης:
Πως ανοίγουμε ένα μπουκάλι σαμπάνιας
Κάντε το κρασί να αναπνεύσει
Σαν…σομελιέ

 

Cabernet

Γιατί η γεύση του κρασιού είναι καλύτερη στο σωστό ποτήριΑυτό το μοναδικό σχήμα ποτηριού, είναι ιδανικό για ερυθρά κρασιά με με υψηλή περιεκτικότητα σε τανίνες. Ψηλό με μεγάλο μπολ που λεπταίνει λίγο προς το στόμιο του, συμπυκνώνει ειδικά τις αρωματικές ενώσεις του Cabernet Sauvignon ή του κόκκινου Μπορντό. Είναι επίσης ιδανικό για Malbec και Tempranillo.

 

Περισσότερα:
Πως κρατάμε το ποτήρι του λευκού κρασιού

 

Grand Cru

Γιατί η γεύση του κρασιού είναι καλύτερη στο σωστό ποτήρι

Το ποτήρι Grand Cru είναι ιδανικό για να αιχμαλωτίσει τα αρώματα του κρασιού. Με φαρδύτερο μπολ εκθέτει το κρασί στον αέρα με αποτέλεσμα να αναδεικνύει τα πλούσια αρώματα των φρούτων και τη γεύση του.

Tip:
Γεμίζουμε το ποτήρι μέχρι το ένα τρίτο της χωρητικότητας του, για να διατηρούμε τη θερμοκρασία του κρασιού στα επιθυμητά επίπεδα, αλλά και για να αφήνουμε αρκετό κενό χώρο για τη συγκέντρωση των αρωμάτων.

 

Image sources: Pexels

- Advertisement -

TIPS

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

- Advertisement -