Γεύμα με Τυρί & Κρασί

Ο συνδιασμός τυριού και κρασιού κρύβει μια ιδιαίτερη σχέση στο πέρασμα των αιώνων. Προσφέρουν την ιδανική λύση, χωρίς μεγάλη ταλαιπωρία αντικαθιστώντας επάξια τα πολύπλοκα μαγειρέματα. Άλλωστε, η μεγάλη ποικιλία στις γεύσεις τυριών και κρασιών ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους, παρασέρνοντας τους σε ένα παιχνίδι γευστικών απολαύσεων.

Τοποθετούμε σε δίσκους ή πιατέλες μεγάλα κομμάτια τυριού. Δεν σερβίρουμε ποτέ τα τυριά σε μικρά κομμάτια. Προτιμάμε καλύτερα ξύλινους δίσκους γιατί συγκρατούν την υγρασία, ιδιαίτερα των φρέσκων τυριών. Φροντίζουμε ο κάθε δίσκος να περιέχει τρία με τέσσερα διαφορετικά είδη τυριών, προσέχοντας ώστε να είναι καλά διαχωρισμένα τα σκληρά με τα μαλακά τυριά λόγο των διαφορετικών τρόπων επεξεργασίας που τους δίνει το άρωμα τη γεύση και την υφή τους. Η τοποθέτηση των τυριών στο δίσκο δεν γίνεται τυχαία, αλλά κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού αρχίζοντας από τα πιο απαλά και ντελικάτα και προχωρώντας στα πιο ώριμα και τέλος προς τα έντονα αρωματικά και πικάντικα.

 

tableart_cheese-&-wine

Μια ωραία στυλιστική και πρακτική πρόταση, αποτελούν τα καρτελάκια που αναγράφουν την ονομασία του κάθε τυριού που περιέχει ο δίσκος. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται τους καλεσμένους σας στο να γνωρίζουν ποια είδη τυριών περιλαμβάνονται σε αυτόν.

Τα μαχαίρια και τα εργαλεία κοπής των τυριών είναι μερικά από τα βασικά αξεσουάρ που θα χρειαστούμε.

Η επιλογή των κρασιών, έχει και αυτή τις ιδιαιτερότητες της. Προτιμάμε κρασιά με φρουκτώδη αρώματα για να συνοδεύσουν έμενταλ, τσένταρ, μανούρι, μετσοβόνε καθώς και γαλλικό μπρι. Ένα Cabernet Sauvignon με τα πληθωρικά αρώματα του, αναζητά τη γεύση της παρμεζάνας και της γραβιέρας, ενώ ένα Vinsanto, ένα Port ή μια Μαυροδάφνη βρίσκει το άλλο του μισό σε ένα ροκφόρ ή μια ιταλική γκοργκοντζόλα.

 

Τοποθετούμε ανάμεσα στα τυριά, φρούτα, καθαρισμένους ξηρούς καρπούς, σταφίδες, αναδεικνύοντας ακόμα περισσότερο το άρωμα τους, χαρίζοντας τους ένα εκπληκτικά φίνο αποτέλεσμα.

Ένα γεύμα με τυρί και κρασί, ταιριάζει σε πάρτι, επαγγελματικά meeting, εσπερίδες, φιλικές συγκεντρώσεις μέχρι και picnic.

Image sources: potterybarn