Must Try

Οργανώστε την κουζίνα σας με έξυπνα tips για να εξοικονομήσετε χώρο στα ντουλάπια και τα συρτάρια.

1. Δοχεία αποθήκευσης τροφίμων

Σταματήστε να χάνετε χρόνο για να βρείτε το καπάκι που ταιριάζει σ’ένα από τα τάπερ. Βγάλτε από τα ντουλάπια όλα τα πλαστικά δοχεία και τα τάπερ μαζί με όλα τα καπάκια. Βεβαιωθείτε πως κάθε πλαστική συσκευασία έχει το καπάκι της και αφήστε στην άκρη όσα δεν έχουν.

Tips περιποίησης για τα αντικολλητικά σκεύη

Ελέγξτε τα παλιά τάπερ που έχετε στο σπίτι και πετάξτε οποιοδήποτε είναι κατασκευασμένο από διαφανές, άκαμπτο πλαστικό, και φέρει τη σφραγίδα με ένα “PC” (σημαίνει πολυανθρακικό) ή με τον αριθμό “7”. Αυτοί είναι οι τύποι των δοχείων που μπορεί να περιέχουν BPA, μια χημική ουσία η οποία μπορεί να διεισδύσει στο φαγητό σας και να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Στα νεότερης κατασκευής δοχεία με πολυανθρακικό, οι κατασκευαστές έχουν σταματήσει τη χρήση BPA.

Επίσης, πετάξτε ή ανακυκλώστε όσα τάπερ είναι κατεστραμμένα ή δεν έχουν το καπάκι τους.

2. Συρτάρι με διάφορα αντικείμενα

Σχεδόν σε όλες τις κουζίνες υπάρχει ένα συρτάρι που πετάμε μέσα διάφορα αντικείμενα που δεν έχουν συγκεκριμένη θέση στην κουζίνα. Μπαταρίες, λαστιχάκια, κορδέλες, αποδείξεις, καταλόγους menu delivery, διάφορα μικροαντικείμενα που συσσωρεύονται και για να βρείτε αυτό που χρειάζεστε σας πιάνει πονοκέφαλος.

Πως να οργανώσεις τα εβδομαδιαία ψώνια στο super market

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να οργανώσετε το συρτάρι έτσι ώστε να μπορείτε να βρείτε αυτό που χρειάζεστε χωρίς να προκαλείτε χάος στο συρτάρι της κουζίνας. Αντί να αγοράσετε ειδικά διαχωριστικά, ανακυκλώστε με υλικά που ήδη έχετε στην κουζίνα σας, όπως κουτιά δημητριακών, βάζα μαρμελάδας, δοχεία γιαουρτιού.
Κόψτε το πάνω μέρος των κουτιών και ντύστε τα με χρωματιστό χαρτί για να έχουν όμορφη όψη. Μπορείτε ακόμη και να τα βάψετε.

tableart_10-tips-gia-na-organoseis-tin-koyzina-soy

3. Συρτάρι με εργαλεία μαγειρικής

Ομοίως κάντε το ίδιο και για το συρτάρι με τα εργαλεία μαγειρικής (σπάτουλες, κουτάλες, ανοιχτήρια). Χρησιμοποιήστε διαχωριστικά για να ταξινομήσετε και να απομακρύνετε τα διπλά ή οτιδήποτε δεν χρησιμοποιείτε χαρίζοντάς τα σε κάποιον που πιστεύετε πως θα του φανούν χρήσιμα. Αν δεν είστε σίγουροι για το ποιο εργαλείο πραγματικά χρειάζεστε, δοκιμάστε αυτό το κόλπο με αυτοκόλλητη ταινία. Βάλτε ένα μικρό κομμάτι ταινίας σε κάθε εργαλείο και, καθώς τα χρησιμοποιείτε, την αφαιρείτε. Μετά από 6 μήνες, όποιο εργαλείο έχει ακόμα ταινία, μπορείτε να το χαρίσετε.

Το κόλπο με το γάντι κουζίνας

Αν δεν έχετε πολύ χώρο στην κουζίνα σας για να αποθηκεύσετε τα εργαλεία μαγειρικής, μπορείτε να τοποθετήσετε ράγες στον τοίχο και να κρεμάσετε με γαντζάκια.

tableart_10-tips-gia-na-organoseis-tin-koyzina-soy

4. Μπαχαρικά

Καθώς περνάει το καιρός, τα μπαχαρικά χάνουν το άρωμα τους και τη γεύση τους. Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια ζωής τους αν διατηρηθούν σωστά, τα κομμένα μπαχαρικά σε σκόνη έχουν τουλάχιστον 1 χρόνο ζωής, ενώ τα ολόκληρα μπορούν να αντέξουν και 1 1/2 χρόνο.

Διατηρείτε τα μπαχαρικά σε γυάλινα βάζα που κλείνουν καλά και σε σκιερά μέρη. Βάλτε αυτοκόλλητες ετικέτες όπου θα αναγράφετε το όνομα του κάθε μπαχαρικού.

Αποθηκεύστε τα σε ένα ντουλάπι ή συρτάρι, στο οποίο θα έχετε εύκολη πρόσβαση μακριά από πηγές θερμότητας. Επίσης, εκμεταλλευτείτε τα πορτάκια των ντουλαπιών και χρησιμοποιείστε τα ως επιπλέον χώρο αποθήκευσης, κολλώντας στο εσωτερικό τους μέρος, μαγνητικές βάσεις για τα βαζάκια των μπαχαρικών.

5. Πάγκοι κουζίνας

Το αλεύρι γυαλίζει τον νεροχύτη

Μπορεί πάνω στους πάγκους της κουζίνας να επικρατεί τάξη, όμως αυτό δε σημαίνει πως υπάρχει όντως οργάνωση. Αφαιρέστε ό,τι δεν χρησιμοποιείτε συχνά. Δεν σας είναι χρήσιμη ή τοστιέρα, αν δεν κάνετε τόστ κάθε πρωί. Το ίδιο ισχύει και για την καφετιέρα ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή αν δεν χρησιμοποιείτε καθημερινά.

Για να οργανώσετε καλύτερα τον πάγκο σας, τοποθετήστε σε ένα δίσκο ή σε μια χρωματιστή βάση γλυκών όλα τα υλικά που χρησιμοποιείτε πιο συχνά, π.χ. αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο. Έτσι, θα τα έχετε πρόχειρα ανά πάσα στιγμή και θα ομορφύνετε την κουζίνα σας.

tableart_10-tips-gia-na-organoseis-tin-koyzina-soy

6. Λευκά είδη κουζίνας

Πως να χρησιμοποιείς την πετσέτα του φαγητού

Με την πάροδο του χρόνου, οι πετσέτες των πιάτων γίνονται λιγότερο απορροφητικές και λιγότερο χρήσιμες. Ξεχωρίστε τις παλιές πετσέτες και χρησιμοποιήστε τις για διάφορες οικιακές δουλειές. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα από τα συρτάρια της κουζίνας για να αποθηκεύσεις τις πετσέτες σου. Το σωστό δίπλωμα των πετσετών θα σου εξασφαλίσει αρκετό χώρο στο συρτάρι.

7. Ντουλάπι κάτω από το νεροχύτη

Ξεκινήστε την οργάνωση στο ντουλάπι κάτω από το νεροχύτη, αδειάζοντας και καθαρίζοντας το εσωτερικό του. Στη συνέχεια, πάρτε μερικά πλαστικά καλάθια και ταξινομήστε τα είδη καθαρισμού. Προσθέστε μια ράγα και κρεμάστε όλα τα μπουκάλια ψεκασμού από τις λαβές τους ή τα πεστετάκια καθαρισμού, για να εξοικονομήσετε χώρο αποθήκευσης.

8. Τρόλεϊ μπαρ

Συγκεντρώστε τα μπουκάλια των ποτών, σουβέρ, αντοιχτήρια, σέικερ, χρηστικά αντικείμενα του bar σ’ένα μεταφερόμενο τραπεζάκι, (trolley bar) και εξοικονομήστε χώρο στα ντουλάπια και τα συρτάρια της κουζίνας.

Το τρόλεϊ μπαρ μας βοηθάει να δημιουργήσουμε ένα λειτουργικό μπαρ για το σερβίρισμα των ποτών, μετακινείται εύκολα και είναι μια κομψή ιδέα για μια κουζίνα με στυλ.

tableart_10-tips-gia-na-organoseis-tin-koyzina-soy

9. Οργάνωση ψυγείου

Ξεκινήστε την οργάνωση του ψυγείου σας με ένα καλό καθαρισμό. Βγάλτε τα πράγματα από το ψυγείο και πετάξτε οτιδήποτε είναι χαλασμένο ή έχει λήξει και πιάνει χώρο.

Ταξινομήστε τα τρόφιμα ανά ομάδες π.χ. λαχανικά, τυροκομικά, κρεατικά. Βάλτε στο ψυγείο πλαστικά καλάθια με αυτοκόλλητες ετικέτες που θα αναγράφουν το περιεχόμενο τους. Ελέγξτε τις ημερομηνίες λήξης των τροφίμων και τοποθετήστε στο μπροστινό μέρος του ψυγείου, όσα πλησιάζουν στη λήξη τους.

10. Οργάνωση καταψύκτη

Με το ψυγείο περιποιημένο, μπορείτε επίσης να οργανώσετε και την κατάψυξη. Πετάξτε οτιδήποτε είναι πολύ παλιό. Στη συνέχεια, ταξινομήστε τα ανά ομάδες. Με αυτοκόλλητες ετικέτες σημειώστε το περιεχόμενο και την ημερομηνία που τα βάζετε στην κατάψυξη.

 

- Advertisement -

TIPS

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

- Advertisement -