Πως καθαρίζουμε το ρόδι

Το ρόδι είναι σύμβολο αφθονίας, γονιμότητας και καλής τύχης και ως εκ τούτου τα Χριστούγεννα το συμπεριλαμβάνουμε στη διακόσμηση του χώρου μας είτε στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, είτε στο στολισμό του τραπεζιού σε συνθέσεις μαζί με κεριά και διάφορα διακοσμητικά, είτε στον πάγκο της κουζίνας μέσα σε φρουτιέρες μαζί με τα υπόλοιπα φρούτα. Γενικά, το ρόδι είναι ένα από τα φρούτα που χρησιμοποιούμε συχνά κατά την εορταστική περίοδο όχι μόνο ως διακοσμητικό στοιχείο αλλά και ως υλικό παρασκευής γευστικών εδεσμάτων.


Εδώ τώρα έχουμε ένα θέμα για το πως καθαρίζουμε το ρόδι μιας και έχει μια σχετική δυσκολία αφού λερώνει τα πάντα γύρω του αν δεν ανοιχτεί σωστά. Ο ένας τρόπος είναι να κόψουμε το ρόδι στη μέση και σε ένα μπολ με κρύο νερό να ρίξουμε μέσα τα κομμάτια για να το καθαρίσουμε. Αυτός ο τρόπος βέβαια είναι για όσους έχουν υπομονή και χρόνο, αφού θα πρέπει να ξεκολλήσετε από την φλούδα έναν-έναν τους σπόρους. Οκ! δεν είναι για ‘μένα.
Ο δεύτερος τρόπος όμως είναι καταπληκτικός…σε δευτερόλεπτα έχεις τελειώσει το καθάρισμα! Κόβεις το ρόδι στη μέση, παίρνεις ένα μπολ και μια ξύλινη κουτάλα και χτυπάς μαλακά τη φλούδα…και ωωωω! μαγικό…όλοι οι σπόροι ξεκολλάνε αμέσως!
Διαλέξτε λοιπόν τον τρόπο καθαρισμού που ταιριάζει καλύτερα στη δική σας ευκολία και ιδιοσυγκρασία! Εγώ ήδη διάλεξα τον δικό μου τρόπο!

First way of preparation: Cut far enough down on the pomegranate to reveal some of the white inside. Place the fruit in a large bowl of cold water. With the piece under water, pick out the seeds and discard the white pithy part and the skin.
Second way of preparation: Cut the pomegranates in half and take their seeds out. The easy way to do this is to hold one half of a pomegranate, cut-side down, in your hand and bash the top of it with a spatula so the seeds come tumbling out – make sure you’ve got a bowl underneath to catch them all.

Βρήκα και ένα video από τη σχολή μαγειρικής του Jamie Oliver για να δείτε και στην πράξη πόσο εύκολος είναι ο δεύτερος τρόπος καθαρισμός του ροδιού.

Images sources: bhg, indian simmer.

4 Comments
  1. Φανταστικός τρόπος! Πάντα είχα το ρόδι για μεγάλο μπελά! Ευχαριστούμε πολύ!

    1. Μια από τα ίδια Αδαμαντία μου και για ‘μένα ήταν το καθάρισμα του μεγάλος μπελάς!