Πως τεμαχίζουμε την γαλοπούλα

Μετά από ώρες προετοιμασίας και ψησίματος της γαλοπούλας, έφτασε η στιγμή που η παρουσία της θα κοσμήσει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας. Πριν λοιπόν ξεκινήσουμε το σερβίρισμα της, στα ωραία μας χριστουγεννιάτικα πιάτα πρέπει να γνωρίζουμε πως θα την τεμαχίσουμε. Τα σκεύη που θα χρειαστούμε είναι: ένα αλουμινόχαρτο, ένα μαχαίρι για κρέας, μια τσιμπίδα, ένα δίσκο κοπής και μια πιατέλα.

Αφού βγάλουμε την γαλοπούλα από τον φούρνο, την σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο για να μην στεγνώσει και την αφήνουμε να κρυώσει γύρω στα 15′ λεπτά.

Πλένουμε πρώτα τα χέρια μας πριν ξεκινήσουμε την διαδικασία του τεμαχισμού. Τοποθετούμε την γαλοπούλα σε ένα δίσκο κοπής με το στήθος προς τα πάνω και τα πόδια της μακριά από εμάς όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Με την τσιμπίδα την σταθεροποιούμε και με το μαχαίρι κόβουμε το κρέας του ποδιού μέχρι την άρθρωση του.

Αφήνουμε το μαχαίρι και με τα χέρια μας τραβάμε το πόδι μέχρι να σπάσει η άρθρωση του. Αν η γαλοπούλα είναι ακόμα καυτή και δεν μπορείτε να την χειριστείτε, χρησιμοποιήστε μια καθαρή στεγνή πετσέτα για να προστατεύσετε τα χέρια σας. Με το μαχαίρι κόβουμε κατ ευθείαν στην άρθρωση του ποδιού και έτσι το πόδι τραβιέται πιο εύκολα.

Κόβουμε το κρέας από το πόδι.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με το άλλο πόδι της γαλοπούλας.

Κρατήστε το κόκκαλο του ποδιού κατακόρυφα και κόψτε το υπόλοιπο κρέας περιστρέφοντας το κόκκαλο ώστε να αφαιρεθεί όλο το κρέας.

Το κρέας που αφαιρούμε από τα κόκκαλα το κόβουμε σε φέτες και τις τοποθετούμε σε μια πιατέλα.

Τραβήξτε με το χέρι σας την φτερούγα για να δείτε που είναι η ένωση της με τον κορμό και με το μαχαίρι κόψτε την ένωση της.

Αφαιρείτε την φτερούγα από τον κορμό της γαλοπούλας και επαναλαμβάνεται την ίδια διαδικασία και με την άλλη φτερούγα.

Αφού λοιπόν αφαιρέσαμε τα πόδια και τις φτερούγες, ο κορμός της γαλοπούλας θα δείχνει όπως η φωτογραφία. Με την τσιμπίδα σταθεροποιούμε τον κορμό της και με το μαχαίρι κάνουμε ένα κόψιμο κατά μήκος του στέρνου στο κέντρο του στήθους.

Κόβουμε την μια πλευρά κατά μήκος του κορμού και με το άλλο μας χέρι ωθούμε καθώς κόβουμε την πλευρά προς τα έξω.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία κοπής και για την άλλη πλευρά. Κόβουμε το κρέας σε φέτες και το τοποθετούμε στην πιατέλα.

Η διαδικασία τεμαχισμού την γαλοπούλας όπως είδατε είναι εύκολη, σας αφήνω να την απολαύσετε.

Image sources: huffingtonpost.

From the book Zwilling J.A. Henckels Complete Book of Knife Skills: The Essential Guide to Use Techniques and Care, by Jeffrey Elliot & James P. DeWan

No Comments Yet

Comments are closed