Προετοιμαστείτε για το χριστουγεννιάτικο budget

Must Try

Μετά από μια γεμάτη καλοκαιρινή περίοδο – με τις διακοπές, το γάμο της φίλης σας και τις διήμερες αποδράσεις – που σας οδήγησαν να ξετινάξετε το πορτοφόλι μας, έφτασε η στιγμή να βάλετε σε τάξη τα οικονομικά σας.

Τα Χριστούγεννα είναι μόλις μερικούς μήνες μακριά γι’ αυτό ετοιμαστείτε να εξοικονομήσετε τα απαραίτητα για την περίοδο των γιορτών.

Πρέπει να γνωρίζεις τι θέλεις να ξοδέψεις

Το κλειδί για να μην έχετε μια αποτυχημένη οικονομικά γιορτινή περίοδο, είναι το πλάνο.
Πόσα θέλετε να ξοδέψετε τα φετινά Χριστούγεννα; Σχεδιάζετε να αγοράσετε ένα cocktail φόρεμα για το πάρτι του γραφείου; Θα ανταλλάξετε δώρα στο χριστουγεννιάτικο δείπνο; Θα αγοράσετε το ποδήλατο που σας ζητάει ο ανηψιός σας;
Φτιάξτε πρώτα μια λίστα και καταγράψτε όχι μόνο τα δώρα αλλά και όσα θα χρειαστείτε για πάρτι, διακοσμήσεις και εκδηλώσεις. Μετά υπολογίστε πόσο θα κοστίσουν όλα αυτά.
Μπορεί να αισθάνεσθε τον πανικό να σας κυριεύει, αλλά καταγράφοντας τα πάντα, θα σας βοηθήσει να επιλέξετε στρατηγικά που και πως θα ξοδέψετε τα χρήματα σας, αξιοποιώντας στο έπακρο κάθε ευρώ που ξοδεύετε.

Λιγότερο δαπανηρές επιλογές

Μετά το σοκ που έχετε υποστεί από τον χριστουγεννιάτικο προϋπολογισμό, ήρθε η ώρα να επανεξετάσετε και να προσαρμόσετε τις επιλογές σας πριν ξεκινήσετε τις αγορές. Λιγότερο δαπανηρές επιλογές δε σημαίνει απαραίτητα να διαγράψετε όσα επιθυμείτε, απλά αναζητήστε εκείνα που είναι σημαντικά και ξεχωριστά για εσάς και πιο οικονομικά για το πορτοφόλι σας. Μπορεί αντί να αγοράσετε το φόρεμα, να δανειστείτε ή αντί να δώσετε τρία δώρα στην ανηψιά σας, να δώσετε ένα.

Εξοικονομήστε γρήγορα χρήματα

Αν κατά τη διάρκεια του χρόνου δεν έχετε εξοικονομήσει χρήματα για τα Χριστούγεννα, δεν είναι πολύ αργά, απλώς θα χρειαστεί λίγο περισσότερη προσπάθεια. Δείτε το σαν μια πρόκληση με τον εαυτό σας για το πόσο γρήγορα θα εξοικονομήσετε χρήματα.

Ένας μήνας χωρίς έξοδα

Κατά τη διάρκεια του μήνα χωρίς έξοδα, κόβετε οτιδήποτε περιττό. Εννοείται πως θα πληρώσετε το ενοίκιο σας, τα ψώνια στο supermarket, τα έξοδα μετακίνησης, απλά θα κόψετε τον καφέ, τον personal trainer, τα delivery.

Παύση συνδρομητικών καναλιών

Αν έχετε συνδρομές σε Netflix, Nova, Cosmote ή Spotify, δοκιμάστε να τις ακυρώσετε ή να τις σταματήσετε για μερικούς μήνες. Στη συνέχεια, αποταμιεύστε τα λεφτά των συνδρομών στον κουμπαρά σας.

Κερδίστε μερικά ευρώ επιπλέον

Μπορεί η εξοικονόμηση χρημάτων να σας έχει φανεί μέχρι τώρα διασκεδαστική, η πρόκληση για να κερδίσετε μερικά ευρώ επιπλέον τους επόμενους τρεις μήνες, να σας φανεί ακόμα πιο διασκεδαστική.
Αρχίστε το pet sitting σε άτομα που δεν έχουν που να αφήσουν το κατοικίδιο τους κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών.

Ξεκινήστε με κουμπαρά το νέο χρόνο

Αν θέλετε να είστε περισσότερο προετοιμασμένοι τον επόμενο χρόνο, ξεκινήστε την αποταμίευση από τον Ιανουάριο. Αν σκοπεύετε να ξοδέψετε το ίδιο ποσό την επόμενη χρονιά, χρησιμοποιήστε τη λίστα που δημιουργήσατε και διαιρέστε την με 12. Έτσι θα ξέρετε το μηνιαίο ποσό που πρέπει να αποταμιεύσετε και τον επόμενο Δεκέμβριο θα είστε χαλαρές να απολαύσετε τη χριστουγεννιάτικη περίοδο.

Εάν δεν έχετε αρχίσει ακόμα τον προγραμματισμό μην ανησυχείτε, δεν είναι πολύ αργά. Εφαρμόστε αυτές τις συμβουλές και θα είστε σε θέση να αξιοποιήσετε ότι έχει προτεραιότητα κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

 

- Advertisement -

TIPS

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

- Advertisement -