Από την 1η Ιανουαρίου θα πληρώνουμε τέσσερα λεπτά για κάθε πλαστική σακούλα

Must Try

Το υπουργείο Περιβάλλοντος βάζει τέλος στις δωρεάν πλαστικές σακούλες και με νόμο που θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2018 επιβάλλει Περιβαλλοντικό Τέλος 0,03 λεπτά ανά σακούλα.

Παρότι όμως το Τέλος αυτό δεν αποτελεί εισόδημα ή κέρδος για την επιχείρηση, το υπουργείο Οικονομικών βάζει και ΦΠΑ 24% πάνω στο ίδιο το «χαράτσι». Έτσι, ο καταναλωτής θα πληρώνει με ΦΠΑ 0,04 λεπτά του ευρώ.

Από 1/1/2019 το Τέλος θα αυξηθεί στα 0,07 λεπτά του ευρώ και μαζί με τον ΦΠΑ θα φτάσει τότε να κοστίζει 0,09 λεπτά του ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι λεπτές σακούλες στα τμήματα μαναβικής κλπ δεν θα φορολογούνται γιατί θα θεωρούνται υλικά συσκευασίας και όχι τσάντες μεταφοράς.

Το Περιβαλλοντικό Τέλος επιβαρύνει όχι μόνο τα σούπερ μάρκετ αλλά και όλες τις επιχειρήσεις που διαθέτουν λεπτές πλαστικές σακούλες.

Με την εφαρμογή του Τέλους το ΥΠΕΚΑ προβλέπει ο καταναλωτής να μειώσει τη χρήση της πλαστικής σακούλας αφού υπολογίζεται ότι κάθε Έλληνας χρησιμοποιεί τον χρόνο 400 πλαστικές σακούλες όπου μόνο οι 270 εκτιμάται ότι προέρχονται από τα σούπερ μάρκετ.

 

- Advertisement -
- Advertisement -

TIPS

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

- Advertisement -