Είναι το κατοικίδιο σας υπέρβαρο;

Must Try

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής  φαίνεται πως επηρεάζει άμεσα τους μικρούς μας φίλους, η έλλειψη άσκησης σε συνδυασμό με την αυξημένη ημερήσια θερμιδική πρόσληψη οδηγεί στην αύξηση των κρουσμάτων παχυσαρκίας στα κατοικίδια. Και αυτό επιβεβαιώνεται εύκολα απ’ τις στατιστικές: 40% των σημερινών  κατοικίδιων σκύλων είναι υπέρβαροι ενώ περισσότερο από το 10% πάσχουν από  παχυσαρκία, σύμφωνα με σύγχρονες πανευρωπαϊκές μελέτες.

 

Πρόσφατα παρακολούθησα μια διάλεξη στο SEVC (South European Veterinary Congress) στη Βαρκελώνη στην οποία ομιλητής ήταν ο Nick Cave , καθηγητής κτηνιατρικής διατροφολογίας  και ιδρυτής της παγκόσμιας επιτροπής διατροφολογίας της WSAVA. Έκανε, λοιπόν, μια ανάλυση όσον αφορά τα αίτια της αύξησης της παχυσαρκίας στα κατοικίδια και κατέληξε σε ένα συμπέρασμα: Οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων εκδηλώνουν την αγάπη τους ταΐζοντας τα. Δηλαδή, πιστεύεται ότι όσο περισσότερο ταΐσει κάποιος τον σκύλο ή τη γάτα του με την αγαπημένη του τροφή τόσο περισσότερο θα τον λατρεύει. Έχουμε εμμονή με την εικόνα ενός σκύλου να βουτάει το κεφάλι μέσα στο τροφοδοχείο και να τρώει με λαιμαργία, και αν δεν το κάνει αυτό προσθέτουμε σάλτσες κ.α. για να το πετύχουμε. Ένα παχύσαρκο κατοικίδιο όμως δεν είναι αντικείμενο διασκέδασης. Πίσω από την αστεία εικόνα ενός ‘’τετραγωνισμένου’’ pug  που ξαπλώνει με τις ώρες δίπλα στο τραπέζι περιμένοντας τη λιχουδιά του, ελλοχεύουν δεκάδες προβλήματα υγείας όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, οστεοαρθρίτιδα κ.α. τα οποία όταν θα εμφανιστούν η κατάσταση, πλέον, θα είναι μη αναστρέψιμη.

Γι΄ αυτόν τον λόγο ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η πρόληψη, όσο γρηγορότερα ληφθούν μέτρα και ο υπέρβαρος σκύλος σας μπει σε ένα πρόγραμμα διαχείρισης και σταδιακής απώλειας σωματικού βάρους τόσο το σημαντικότερο για την αποφυγή των παραπάνω δυσάρεστων παθολογικών καταστάσεων. Παρακάτω σας παραθέτουμε 9 τρόπους για να σας βοηθήσουν στη διαχείριση του υπέρβαρου κατοικιδίου σας. Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου εδώ.

 

- Advertisement -
- Advertisement -

TIPS

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

- Advertisement -