Ας περάσουμε στο τραπέζι…ποιος σερβίρεται πρώτος;

Must Try

Οικοδέσποινες και οικοδεσπότες, ετοιμαστείτε να υποδεχτείτε τους καλεσμένους σας. Το δείπνο είναι έτοιμο, περάστε στο τραπέζι. Η Χριστίνα θα κάτσει αριστερά του Τάκη, η Σοφία δεξιά του…ουφ μπελάς, και ποιός θα σερβιριστεί πρώτος; Ναι, το καταλαβαίνω καλύτερα από όλους, πως όταν ετοιμάζουμε ένα δείπνο περνάμε ατελείωτες ώρες για να το διοργανώσουμε όσο καλύτερα μπορούμε, με αποτέλεσμα να μας κυριεύει το άγχος μήπως και δεν ανταποκριθούμε σωστά στις επιθυμίες των καλεσμένων μας. Και εγώ γιατί είμαι εδώ; Μα για να σας κάνω την προετοιμασία μια ευχάριστη διαδικασία. 😉

Σε προηγούμενα άρθρα έχω αναφέρει το πως ετοιμάζουμε ένα τραπέζι αναλόγως την επισημότητα που έχει το δείπνο. Για όσες θέλουν να ξαναφρεσκάρουν τη μνήμη τους θα τα βρείτε εδώ, εδώ και εδώ. Σήμερα θα σας αναλύσω την σπαζοκεφαλιά του δείπνου, ”που κάθονται οι καλεσμένοι μας και ποιος σερβίρεται πρώτος”. Ακόμα και αν είμαστε εμείς οι καλεσμένοι και όχι οι οικοδεσπότες, μια θέση που μας γυαλίζει στο μάτι από την αρχή, είναι αυτή που πάντα στρογγυλοκαθόμαστε, άσχετα αν δεν είναι αυτή η θέση που μας έχουν ορίσει. Τι θα λέγατε να μάθουμε τον σωστό τρόπο;

Σε ένα κάλεσμα σε δείπνο, σίγουρα κανείς από τους καλεσμένους δεν είναι στην ακριβή ώρα που έχει προσκληθεί, εκτός και αν είναι Εγγλέζος στην ώρα του. Ένα απεριτίφ είναι το κατάλληλο για να σερβίρουμε τους ήδη παρευρισκόμενους καλεσμένους μας, δίνοντας έτσι το χρονικό περιθώριο σε όσους καθυστέρησαν να προφτάσουν το δείπνο. Ελπίζω μόνο, η ώρα της καθυστέρησης να μη ξεπεράσει το μισάωρο, παραπάνω θεωρείται ως αναισθησία.

Ως οικοδέσποινα περνάτε πάντα πρώτη στο τραπέζι και κάθεστε πάντα πρώτη, αφού υποδείξετε πριν τη θέση που θα καθίσει ο κάθε καλεσμένος σας. Ένα καρτελάκι με το όνομα του κάθε καλεσμένου πάνω στο πιάτο ή στο τραπέζι στην κορυφή του πιάτου, είναι επίσης μια καλή ιδέα για να γνωρίζει ο καλεσμένος τη θέση του.

Οι οικοδεσπότες κάθονται αντικριστά, είτε στην κεφαλή, είτε στη μέση του τραπεζιού. Αν καλεσμένος σας είναι ο πρωθυπουργός, που πολύ αμφιβάλλω, κάθεται στη θέση του οικοδεσπότη. Οι ηλικιωμένοι και οι πιο σημαντικοί άντρες  καλεσμένοι π.χ. το αφεντικό σας, κάθονται δεξιά από την οικοδέσποινα που θεωρείται και η τιμώμενη θέση και αριστερά της οι δεύτεροι σε ιεραρχία άντρες καλεσμένοι. Το ίδιο αντίστοιχα από τον οικοδεσπότη θα καθίσει η σύζυγος του γηραιότερου και η σύζυγος του σημαντικού καλεσμένου σας. Επίσης οι πεθερές κάθονται δεξιά και αριστερά από τον οικοδεσπότη και οι πεθεροί αντιστοίχως δεξιά και αριστερά από την οικοδέσποινα. Ας ελπίσουμε πως οι σχέσεις με τα πεθερικά είναι καλές, ειδάλλως υπομονή φίλοι μου θα περάσει και αυτή η βραδιά. Επίσης αν γνωρίζουμε πως ένας σύζυγος είναι ζηλιάρης, μμμ αυτό μας έλειπε τώρα, αποφεύγουμε να βάλουμε τη σύζυγο του να καθίσει δίπλα σε ένα ωραίο και ελεύθερο κύριο, αντιστοίχως το ίδιο για τη ζηλιάρα σύζυγο αν θέλουμε να αποφύγουμε τα ξεμαλλιάσματα. Στην περίπτωση που η οικοδέσποινα είναι ελεύθερη, απέναντι της κάθεται ο πιο ηλικιωμένος ή ο πιο σημαντικός καλεσμένος. Το ίδιο ισχύει και για τον οικοδεσπότη, απέναντι του κάθεται η πιο ηλικιωμένη ή η πιο σημαντική καλεσμένη.

Μπορούμε όμως να καθίσουμε όπου θέλουμε μόνο αν η ατμόσφαιρα του δείπνου είναι χαλαρή, casual βρε παιδιά.

Αν δεν έχετε σερβιτόρο για το σερβίρισμα -μα τι λες τώρα καλή μου που ζείς; καλά ντε μη μου πάρετε και το κεφάλι- το σερβίρισμα θα το κάνετε εσείς ως οικοδεσπότες. Ο άντρας έχει την ευθύνη του κρασιού και η γυναίκα τις πιατέλες με το φαγητό μαζί με τις κουτάλες του σερβιρίσματος. Η οικοδέσποινα σερβίρει πρώτα τη γυναίκα που κάθεται δίπλα στον οικοδεσπότη και συνεχίζει στις επόμενες κυρίες ή αφήνει τις πιατέλες στη μέση του τραπεζιού για να σερβιριστεί ο καθένας μόνος του.

Αν το δείπνο δεν είναι πολύ επίσημο και οι καλεσμένοι είναι φίλοι σας, τότε ο καθένας τους μπορεί να περνά την πιατέλα με το φαγητό στον διπλανό του.

Είτε εσείς ως οικοδέσποινα, είτε ο σερβιτόρος πρέπει να προσέχετε η πιατέλα να βρίσκεται σε τέτοια απόσταση και ύψος που να μην υποχρεώνει τον καλεσμένο σας να κάνει ακροβατικά για να σερβιριστεί. Επίσης το σερβίρισμα ξεκινάει από τα αριστερά του κάθε καλεσμένου χωρίς ποτέ η πιατέλα να ακουμπάει το τραπέζι. Αν ακολουθεί σάλτσα, σερβίρεται από τα δεξιά του καλεσμένου.

Ποιος σερβίρεται πρώτος;

Το σερβίρισμα ξεκινάει με πρώτη τη κυρία που κάθεται δεξιά από τον οικοδεσπότη, δεύτερη τη κυρία στα αριστερά του, συνεχίζοντας με τη σειρά στις υπόλοιπες κυρίες καταλήγοντας τελευταία στην οικοδέσποινα. Κατόπιν τον κύριο που κάθεται δεξιά από την οικοδέσποινα, μετά τον κύριο που κάθεται αριστερά της, συνεχίζοντας με τη σειρά στους υπόλοιπους κυρίους, με τελευταίο στο σερβίρισμα τον οικοδεσπότη.

Αν κάποιος από τους καλεσμένους συνεχίζει να τον θερίζει η πείνα και θέλει να ξανασερβιριστεί αλλά κανείς από τους καλεσμένους δεν θέλει, τότε πρέπει ως καλοί οικοδεσπότες να σκεφτούμε τον καλεσμένος μας και να σερβιριστούμε ξανά μαζί του για να μη τρώει μόνος του. Αχ καλή μου οικοδέσποινα τι τραβάς και εσύ, πάει και σήμερα περίπατο η δίαιτα. 🙂

- Advertisement -
- Advertisement -

TIPS

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

- Advertisement -