Όταν διοργανώνουμε ένα πάρτυ, ένα γεύμα ή μια φιλική συγκέντρωση προσπαθούμε σαν καλοί οικοδεσπότες που είμαστε, να έχουμε τα πάντα στην εντέλεια, έτσι ώστε οι καλεσμένοι μας να νιώθουν άνετα. Και όμως παρ’όλη την προσπάθεια μας, υπάρχουν κάποια πράγματα που ενοχλούν τους καλεσμένους μας και είναι πάρα πολύ ευγενικοί για να μας τα πουν. Νομίζω ότι και εμείς ως καλεσμένοι έχουμε βρεθεί σε ανάλογες περιπτώσεις που μας ενόχλησαν, αλλά δεν τολμήσαμε να τις αναφέρουμε στους οικοδεσπότες. Καλό θα ήταν λοιπόν να μάθουμε ποιές είναι αυτές οι περιπτώσεις που πρέπει να αποφεύγουμε για να αισθανόμαστε άνετα όχι μόνο εμείς αλλά και οι καλεσμένοι μας.
1η περίπτωση:
Η ευχάριστη ατμόσφαιρα, πρέπει να είναι η πρώτη μας φροντίδα, για αυτό όταν καλούμε πρέπει να γνωρίζουμε ποιές είναι οι σχέσεις των καλεσμένων μας μεταξύ τους. Για φανταστείτε να καλέσετε κάποιους που τους χωρίζουν μίση, επαγγελματικοί ανταγωνισμοί, αισθηματικό παρελθόν, οικονομικές διαφορές. Σίγουρα οι καλεσμένοι μας θα προτιμούσαν να καθίσουν σπίτι τους, παρά να υποχρεωθούν να γευματίσουν συντροφιά με τους άσπονδους φίλους τους.
2η περίπτωση:
Όταν ετοιμάζουμε μπουφέ, πρέπει στο χώρο μας να υπάρχουν και ένα – δύο τραπεζάκια για να μπορούν οι καλεσμένοι μας να ακουμπήσουν το πιάτο τους. Δεν υπάρχει πιο ενοχλητικό για τον καλεσμένο μας να τον αναγκάζουμε να βρει ένα έπιπλο για να ακουμπήσει το πιάτο του και να φάει. Πως άλλωστε θα κόψει το κρέας; Μήπως είναι ταχυδακτυλουργός; Το μόνο σίγουρο είναι πως θα προκληθούν ζημιές στα έπιπλα και αυτό δεν το θέλουμε να συμβεί. Για αυτό δύο στρωμμένα τραπεζάκια είναι ότι πρέπει.
3η περίπτωση:
Φροντίζουμε από πριν να μάθουμε τις διατροφικές συνήθειες των καλεσμένων μας. Είναι αγένεια από μέρους μας να περιμένουμε από κάποιον που δεν τρώει κρέας, να παρεβρεθεί σε ένα τραπέζι που κυριαρχεί το κρέας. Τι περιμένετε να πει ο καλεσμένος σας ΄΄αχ, δεν πειράζει θα φάω μόνο σαλάτα΄΄, όταν σκέφτεται πως αδιαφορείτε για αυτόν; Γιατί άραγε τον καλέσατε, όταν οι υπόλοιποι καλεσμένοι θα απολαμβάνουν το φαγητό τους και αυτός θα τους κοιτάει;
4η περίπτωση:
Ένα καθαρό μπάνιο με όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ, είναι εξίσου σημαντικό όσο και ένα εντυπωσιακά στρωμμένο τραπέζι. ΄΄Εκνευρίζομαι όταν δεν υπάρχει πετσέτα για να σκουπίσω τα χέρια μου, πόσο μάλλον μια χαρτοπετσέτα΄΄, μας αναφέρει η φίλη Σοφία.
5η περίπτωση:
Δημιουργούμε ένα χώρο κατάλληλο για τα παιδιά των καλεσμένων μας. Όσο και να μη δείχνουν ενοχλημένοι κάποιοι καλεσμένοι μας, όταν τα παιδιά τρέχουν γύρω τους, να είστε σίγουροι πως ενοχλούνται όταν δεν μπορούν να απολαύσουν τη βραδιά τους. Τα παιδιά είναι φυσιολογικό να θέλουν να παίξουν, αρά εμείς γιατί να τους το στερήσουμε; Για να αποφύγουμε την οποιαδήποτε δυσαρέσκεια, δημιουργούμε τον κατάλληλο χώρο για τα παιδιά ή φροντίζουμε στη πρόσκληση να γνωστοποιήσουμε πως η συγκέντρωση είναι <<μόνο για ενήλικες>> ή <<παιδιά ευπρόσδεκτα>>.
6η περίπτωση:
Κρατάμε τα κατοικίδια μακριά από τους καλεσμένους μας. Η συνύπαρξη του όμορφου τετράποδου μας με ένα αλλεργικό καλεσμένο μας, μπορεί να καταστρέψει τη βραδιά. Αλλά ακόμα και αν κανείς από τους καλεσμένους μας δεν είναι αλλεργικός, δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως το αξιαγάπητο τετράποδο μας θα τους αγαπήσει όλους εξίσου. Οφείλουμε να σεβαστούμε πως μερικοί άνθρωποι έχουν φοβίες με τα ζώα, μη τους φέρουμε λοιπόν σε δυσάρεστη θέση.
7η περίπτωση:
Dress code please! Ενημερώνουμε τους καλεσμένους μας λίγες μέρες νωρίτερα για το ύφος που θα έχει η συγκέντρωση μας. Αν επιβάλλεται επίσημο ένδυμα, πρέπει να τους το γνωστοποιήσουμε, διαφορετικά θα αισθάνονται σαν τη μύγα μέσα στο γάλα.
Σίγουρα ο αριθμός των περιπτώσεων είναι μεγάλος. Εμείς αναφέραμε τις πιο σημαντικές που πρέπει να αποφύγουμε για να αισθάνονται καλύτερα οι καλεσμένοι μας. Αν και εσείς έχετε βρεθεί ως καλεσμένοι στις ίδιες ή σε διαφορετικές περιπτώσεις, που σας ενόχλησαν αλλά δεν τολμήσατε να τις πείτε, θα χαρώ πολύ να τις σχολιάσετε μαζί μας.
Image sources: imdb.