Το στρώσιμο του τραπεζιού: Μέρος Γ

Must Try

Για να ετοιμάσουμε ένα επίσημο στρώσιμο τραπεζιού θα πρέπει το δείπνο μας να έχει την ανάλογη επισημότητα. Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας για παράδειγμα έχει την ανάλογη επισημότητα, το γαμήλιο τραπέζι μας το ίδιο, όπως και μια ονομαστική γιορτή ή μια επιχειρηματική συγκέντρωση με επίσημο χαρακτήρα. ‘Αρα, όπως πολύ απλά καταλάβατε, θα ανοίξουμε τα σεντούκια με τους κρυμμένους θυσαυρούς μας!!! 😉 Θα ξεθάψουμε τα καλά μας τραπεζομάντηλα, τα πορσελάνινα σερβίτσια, τα ασημένια μαχαιροπίρουνα και θα ξεκινήσουμε τις ετοιμασίες.

Επίσημο στρώσιμο τραπεζιού / Formal table setting

Στο παρακάτω σκίτσο υπάρχει ένα συγκεκριμένο μενού, όπου με βάση αυτό, έχουν τοποθετηθεί τα σκευή στο τραπέζι. Εμείς αυτό το μενού, θα το χρησιμοποιήσουμε ως οδηγό, που θα μας βοηθήσει για να καταλάβουμε καλύτερα τη σειρά που πρέπει να ακολουθήσουμε χρησιμοποιώντας τα ανάλογα μαχαιροπίρουνα.

Ορεκτικό: όστρακα

Πρώτο πιάτο : σούπα και ψάρι

Κυρίως

Σαλάτα

Πιάτο σερβιρίσματος

Το πιάτο σερβιρίσματος είναι μεγάλο σε μέγεθος και είναι σαν να λέμε ο βοηθός των υπολοίπων πιάτων ή το σουπλά μας. Είναι το πιάτο εκείνο, το οποίο παραμένει στο τραπέζι καθόλη τη διάρκεια του φαγητού. Πάνω σε αυτό τοποθετούνται όλα τα υπόλοιπα πιάτα με τη σειρά που θα σερβιριστούν.

Πιάτο ψωμιού / Μαχαίρι βουτύρου

Το πιάτο για το ψωμί τοποθετείται αριστερά και πάνω από τα πιρούνια. Το μαχαίρι του βουτύρου τοποθετείται πάνω στο πιάτο του ψωμιού και διαγώνια στην άκρη του πιάτου.

Πιρούνια / Μαχαίρια

Τα πιρούνια τοποθετούνται στα αριστερά του πιάτου σερβιρίσματος με εξαίρεση το πιρούνι για τα όστρακα που τοποθετείτε στα δεξιά του πιάτου. Τα μαχαίρια τοποθετούνται δεξιά του πιάτου με τη λάμα στραμμένη προς τα μέσα, όπως και το κουτάλι της σούπας δεξιά από τα μαχαίρια. Η χρήση των μαχαιροπίρουνων γίνεται πάντα με φορά από έξω προς τα μέσα. Ξεκινάμε με τα μαχαιροπίρουνα που είναι εξωτερικά και τελειώνουμε με τα εσωτερικά μαχαιροπίρουνα με αυτά δηλαδή που βρίσκονται ακριβώς δίπλα στο πιάτο. Άρα, το φαγητό ξεκινάει με ορεκτικό όστρακα, εμείς πέρνουμε το εξωτερικό πιρούνι με τον αριθμό 7. Το επόμενο πιάτο είναι σούπα, εμείς πέρνουμε το κουτάλι με τον αριθμό 6. Εννοείται ότι όταν τελειώνετε το κάθε πιάτο αποσύρεται από τον σερβιτόρο ή τον μετρ το σερβίτσιο που έχετε χρησιμοποιήσει, έτσι μειώνεται και ο αριθμός των μαχαιροπίρουνων που βρίσκονται στο τραπέζι και δεν θα μπερδεύεστε. Επόμενο πιάτο είναι ψάρι, εμείς πέρνουμε το πιρούνι με τον αριθμό 1 και το μαχαίρι με τον αριθμό 5. Στο κυρίως πιάτο θα χρησιμοποιήσουμε το πιρούνι με τον αριθμό 2 και το μαχαίρι με τον αριθμό 4. Στο τέλος θα σερβιριστεί η σαλάτα και το μοναδικό πιρούνι που θα έχει μείνει για να χρησιμοποιήσουμε θα είναι το πιρούνι με τον αριθμό 3. Είδατε, τελειώσαμε το φαγητό μας και δεν έμεινε κανένα μαχαιροπίρουνο αχρησιμοποίητο στο τραπέζι.

Ποτήρια

Τα ποτήρια τοποθετούνται πάνω από τα μαχαίρια με τον τρόπο που βλέπουμε στο σκίτσο. Μπορούμε να προσθέσουμε και ένα ποτήρι σαμπάνιας το οποίο θα το τοποθετήσουμε δεξιά από το ποτήρι του νερού.

Πετσέτα

Η πετσέτα τοποθετείται στο κέντρο του πιάτου σερβιρίσματος. Για το πως θα χρησιμοποιήσουμε την πετσέτα του φαγητού θα το δούμε εδώ.

Κουταλάκι / Πιρουνάκι Επιδορπίου

Το κουταλάκι και το πιρουνάκι του επιδορπίου τοποθετείτε στο τραπέζι λίγο πριν σερβιριστεί το επιδόρπιο.

 

Image sources: style me pretty.

- Advertisement -

1 COMMENT

Comments are closed.

- Advertisement -

TIPS

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

- Advertisement -