Must Try

“΄Ο Έλληνας αν δεν βουτήξει το ψωμί του στη σάλτσα δεν ευχαριστιέται φαγητό.”

“Άμα δε πάρεις στα χέρια σου την γαριδούλα να την γλεντήσεις, το απολαμβάνεις το φαγητό;”

“Savoir vivre και τρίχες κατσαρές. Μωρέ, αυτά είναι για τους ψευτοαριστοκράτες που θέλουν να κάνουν επίδειξη στον απλό κοσμάκη.”

Όπα, φρένο!!! Αν συνεχίσω, μπορώ να σας αραδιάσω αμέτρητους διαλόγους, που κατά καιρούς έχουν ειπωθεί, όταν θέμα συζήτησης είναι το savoir vivre. Και όμως, αν και παρεξηγημένη έννοια για αρκετούς, είναι προτιμότερο να γνωρίζουμε τον σωστό τρόπο συμπεριφοράς, παρά να αμφιβάλλουμε για το τι είναι ή δεν είναι σωστό. Στη δική μας περίπτωση, το savoir vivre του τραπεζιού, μας βοηθάει να νιώθουμε άνετα παντού ώστε κάθε μορφή δείπνου να αποτελεί μια χαλαρή και ευχάριστη διαδικασία.

Ας υποθέσουμε λοιπόν, πως την Καθαρά Δευτέρα, σας έχουν τραπέζι τα πεθερικά σας για να σας γνωρίσουν, ή ας υποθέσουμε πως είστε ένας υπάλληλος που χαίρει της εκτίμησης του διευθυντή σας και σας προσκαλεί στο σαρακοστιανό του τραπέζι. Πως θα χειριστείτε τα διάφορα θαλασσινά εδέσματα που θα κυριαρχούν στο τραπέζι, μιας και η μέρα το επιβάλλει;

Ψάρια


Κρατάμε σταθερό το ψάρι με το πιρούνι στο πιάτο και με το ειδικό μαχαίρι του ψαριού, κόβουμε κατά μήκος το ψάρι από το κεφάλι εως την ουρά του. Καθαρίζουμε τα ραγχιαία πτερύγια και την πέτσα με τα λέπια από το ψάρι. Σηκώνουμε τη μία πλευρά του ψαριού και την τοποθετούμε στο πλάι του πιάτου. Για να αφαιρέσουμε το κεντρικό κόκκαλο του ψαριού βάζουμε τη άκρη του μαχαιριού  πάνω  του και με το πιρούνι το σηκώνουμε και το αφαιρούμε από το ψάρι τοποθετώντας το στο πλάι του πιάτου. Αν υπάρχει  στο τραπέζι ξεχωριστό πιάτο για τα κόκκαλα του ψαριού, το τοποθετούμε εκεί. Δεν χρησιμοποιούμε τα δάχτυλα μας για να βγάλουμε από το στόμα μας τα μικρά κοκκαλάκια του ψαριού και πρσοχή μη σας πάρει πουθενά το μάτι μου να τα φτύνεται. Με το πιρούνι τα μεταφέρουμε από το στόμα μας, στο πιάτο.

 

[ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πως καθαρίζουμε το ψημένο ψάρι πριν το σερβίρουμε στον καλεσμένο μας]

 

Γαρίδες – Καραβίδες


Μπορείτε να φάτε τις γαρίδες – καραβίδες με μια μπουκιά ή να χρειαστεί να δουλέψετε λίγο παραπάνω πάνω τους για να τις απολαύσετε. Αν οι γαριδοκαραβίδες σερβιριστούν ακαθάριστες, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μαχαίρι και πιρούνι για να τις καθαρίσετε. Κόβουμε το κεφάλι και τα πόδια τους και αφαιρούμε το κέλυφος κρατώντας  με το πιρούνι σταθερό τον κορμό τους στο πιάτο. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε ένα βασικό ατού. Αν δεν καταφέρουμε να καθαρίσουμε με το μαχαιροπίρουνο τις γαριδικαραβίδες μας, ζητάμε την άδεια από τους υπόλοιπους που  τρώνε παρεΐτσα μας, να τις φάμε με τα χέρια. Ε ρε, γλέντια!!!

Οστρακοειδή


Στρείδια, μύδια, αχιβάδες, δεν τις ρουφάμε με το στόμα.  Σε αυτή τη περίπτωση, αυτή κρατάμε με το αριστερό μας χέρι τα οστρακοειδή και με το δεξί μας χέρι χρησιμοποιούμε ένα πιρούνι για να αφαιρέσουμε την ΄΄ψίχα΄΄ του.  Αν στο όστρακο υπάρχει υγρό από το λεμόνι, το πίνουμε διακριτικά χωρίς να το ρουφάμε.

Καβούρια


Τα καβουράκια θέλουν χέρια. Άντε να χρησιμοποιήσουμε το μαχαίρι για να τα κόψουμε στη μέση, που συνήθως τα κόβουμε με τα χέρια. Αφαιρούμε από το κάτω μέρος του καβουριού το τριγωνικό του μέρος και τραβάμε το κέλυφος και τα πόδια από το σώμα του. Σπάμε με τα χέρια το σώμα στη μέση ή το κόβουμε με ένα μαχαίρι και το απολαμβάνουμε.

Αστακός


Αφαιρούμε τις δύο μεγάλες δαγκάνες περιστρέφοντας τις και με το ειδικό εργαλείο ΄΄καρυοθραύστης΄΄ τις σπάμε. Τραβάμε το κεφάλι από το σώμα του αστακού. Στρίβουμε και βγάζουμε την άκρη της ουράς, εκείνη που μοιάζει με βεντάλια. Με το πιρούνι σπρώχνουμε το ψαχνό του αστακού από την πίσω μεριά, εκεί που ήταν η άκρη της ουράς, έτσι ώστε να βγει ολόκληρο από το κέλυφος. Επίσης, τραβάμε το κέλυφος και από το κεφάλι του γιατί μη ξεχνάμε πως και αυτό έχει το νόστιμο ψαχνό του.

 

 

Image sources: coconut & lime, sunset, good housekeeping, a la mode, madame bonbon.

 

- Advertisement -

1 COMMENT

Comments are closed.

- Advertisement -

TIPS

- Advertisement -

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

- Advertisement -