Οι πετσέτες του φαγητού έχουν και αυτές τους τρόπους τους και τις ιδιαιτερότητες τους όσον αφορά τη χρησιμότητα τους. Βέβαια, μπορούν θαυμάσια να χρησιμοποιηθούν σαν λευκές σημαίες από τον εχθρό που παραδίδεται, όπως εξίσου θαυμάσια μπορούν να φανούν χρήσιμες κατά τη διάρκεια του γεύματος, όχι μόνο για να σκουπιζόμαστε αλλά και για άλλες χρήσεις.
Μέσα από τις σελίδες του Tableart, μαθαίνουμε, πως η διαδικασία ενός γεύματος είναι μια ευχάριστη ιεροτελεστία, που εξυψώνει τις καλλιτεχνικές μας δημιουργίες και που μας βοηθά να ανακαλύψουμε τους σωστούς τρόπους συμπεριφοράς. Έτσι και οι πετσέτες είναι ένα χρηστικό αξεσουάρ που συνδέεται με τους καλούς τρόπους του φαγητού, αλλά και ένας ικανότατος φορέας αποστολής μηνυμάτων. Φυσικά τώρα θα αναρωτιέστε πως μπορεί μια πετσέτα να είναι ” φορέας μηνυμάτων”. Μην ανησυχείτε, θα σας τα εξηγήσω όλα παρακάτω. 🙂
Οι σωστοί τρόποι κατά τη διάρκεια του γεύματος είναι σημαντικοί σε ένα δείπνο, σε ένα εστιατόριο ή ως καλεσμένοι στο σπίτι κάποιου. Γνωρίζοντας το πως να χρησιμοποιούμε την πετσέτα μας κατά τη διάρκεια του γεύματος θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε μια δύσκολη κατάσταση. Επομένως, αφού το μόνο σίγουρο είναι πως θα την χρησιμοποιούμε τακτικά στο γεύμα μας, πρέπει να μάθουμε τον τρόπο.
Μόλις καθίσουμε στο τραπέζι πέρνουμε την πετσέτα, την ξεδιπλώνουμε και την απλώνουμε στα πόδια μας εκτός και αν το μέγεθος της είναι πολύ μεγάλο, οπότε την διπλώνουμε στη μέση και την απλώνουμε στα πόδια μας με την τσάκιση της πετσέτας προς εμάς. Σε ένα πολύ καλό εστιατόριο, μπορεί ο σερβιτόρος να μας απλώσει την πετσέτα. Αποφεύγουμε να την ξεδιπλώσουμε τινάζοντας την, όπως επίσης αποφεύγουμε να την τοποθετήσουμε στη ζώνη μας ή στο πουκάμισο μας.
Φέρνουμε τη πετσέτα στα χείλη μας και σκουπιζόμαστε χωρίς να σκύβουμε προς την πετσέτα. Δε φυσάμε ποτέ τη μύτη μας στη πετσέτα. Για το λόγο αυτό ζητάμε ένα χαρτομάντηλο ή μια χαρτοπετσέτα. Αν το στομάχι, μας προκαλεί ρεψίματα ακουμπάμε διακριτικά τα χείλη μας στη πετσέτα και ζητάμε αορίστως συγνώμη χωρίς να απευθυνόμαστε σε κάποιον συγκεκριμένα.
Αν κατά τη διάρκεια του γεύματος πρέπει για κάποιο λόγο να σηκωθούμε για λίγο από το τραπέζι, αφήνουμε την πετσέτα ελαφρώς διπλωμένη στη καρέκλα μας και όχι στο τραπέζι. Εννοείται πως πριν σηκωθούμε ζητάμε από τους παρευρισκόμενους ευγενικά συγνώμη χωρίς να εξηγήσουμε τον λόγο. Με αυτό τον τρόπο στέλνουμε διακριτικά το μήνυμα της σύντομης απουσίας μας.
Όταν τελειώσουμε το φαγητό αφήνουμε την πετσέτα αριστερά δίπλα στο πιάτο. Όταν είμαστε καλεσμένοι περιμένουμε πρώτα τους οικοδεσπότες να αφήσουν την πετσέτα δίπλα στο πιάτο και μετά εμείς. Αυτό είναι και το μήνυμα ότι το δείπνο τελείωσε. Προσοχή!!! Όταν τελειώσει το γεύμα δεν αφήνουμε την πετσέτα πάνω στη καρέκλα, υπάρχει μια πρόληψη σύμφωνα με την οποία δε θα ξανακαθίσουμε ποτέ σε εκείνο το τραπέζι. Επίσης μετά το τέλος του γεύματος δε ξαναδιπλώνουμε την πετσέτα όπως ήταν, γιατί θα υπονοούμε ότι θέλουμε να μας ξανακαλέσουν, εκτός και αν το θέλουμε. Αλήθεια, το θέλουμε; 😉
Μη παραλείψω να σας ενημερώσω, πως οι ζεστές πετσέτες που μας φέρνουν οι σερβιτόροι με το τέλος του γεύματος, είναι αυστηρά μόνο για τα χέρια, ενίοτε και για τα χείλη. Απαγορεύεται οποιαδήποτε άλλη χρήση, όπως το να σκουπίσουμε όλο το πρόσωπο μας ή τον λαιμό μας.
Image sources: professional image dress.
[…] είναι ένα χρηστικό αξεσουάρ που συνδέεται με τους καλούς τρόπους στο τραπέζι και φυσικά ένα εντυπωσιακό δίπλωμα κλέβει πάντα την […]