Συμβαίνει πολύ συχνά κατά τη διάρκεια του γεύματος να ζητήσουμε από την οικοδέσποινα ή από τον διπλανό μας το αλάτι για να νοστιμίσουμε το φαγητό που μας έχει σερβιριστεί. Και φυσικά αυτό που μας προσφέρουν είναι αυτό ακριβώς που έχουμε ζητήσει, μόνο το αλάτι. Εδώ λοιπόν, κάνουμε σχεδόν όλοι το εξής λάθος, προσφέρουμε μόνο το αλάτι, ενώ κανονικά πρέπει να προσφέρουμε μαζί το αλάτι και το πιπέρι, άσχετα αν μας έχει ζητηθεί μόνο το ένα από τα δύο. Όπως ήδη θα έχετε καταλάβει, το αλατοπίπερο έχει και αυτό το δικό του savoir vivre από το πως το προσφέρουμε εως το πως το χρησιμοποιούμε στο τραπέζι κατά τη διάρκεια του γεύματος.
- Δοκιμάζουμε πάντα το φαγητό που μας έχει σερβιριστεί και μετά αν χρειάζεται προσθέτουμε αλάτι ή πιπέρι.
- Αν σας ζητηθεί να δώσετε το αλάτι ή το πιπέρι, πάντα να προσφέρετε μαζί και τα δύο αλατοπίπερα, άσχετα αν σας ζητήσουν μόνο το ένα από αυτά.
- Τα σκεύη που χρησιμοποιούμε για το αλάτι και το πιπέρι είναι ή μικρά βαζάκια ή μύλους ή μικρά μπωλάκια μαζί με ένα μικρό κουταλάκι και τοποθετούνται στη μέση του τραπεζιού ή πάνω από το πιάτο του κάθε καλεσμένου.
- Στη περίπτωση που το αλατοπίπερο έχει σερβιριστεί σε μικρά μπωλάκια με κουταλάκι, χρησιμοποιείτε πάντα το κουταλάκι για να βάλετε μια μικρή ποσότητα στην άκρη του πιάτου σας και όχι για να πασπαλίσετε με αυτό αλάτι ή πιπέρι πάνω στο φαγητό. Αφού τοποθετήσετε μια μικρή ποσότητα στην άκρη του πιάτου σας, με το πιρούνι βουτάτε ελαφρά τη μπουκιά σας στη ποσότητα του αλατιού ή του πιπεριού. Αν δεν υπάρχει κουτάλι χρησιμοποιείστε την άκρη ενός καθαρού μαχαιριού ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμα και τα δάχτυλά σας, μόνο όταν τα μπωλάκια του αλατοπίπερου είναι ατομικά.
- Αν το αλατοπίπερο είναι σε μύλους, τρίβετε το αλάτι ή το πιπέρι απευθείας πάνω στο φαγητό σας.