Σαν…σομελιέ

Ο σερβιτόρος βάζει στο ποτήρι λίγη ποσότητα κρασιού  και εσείς καλείστε να επιβεβαιώσετε ότι πρόκειται για το κρασί που παραγγείλατε και ότι το βρίσκετε ικανοποιητικό. Η δοκιμή του κρασιού που παραγγείλατε αρχίζει να σας δημιουργεί μια μικρή σύγχυση, μια νευρικότητα. »Και τώρα πως κάνουμε την δοκιμή;», αναρωτιέστε.

Ε, λοιπόν αγαπητοί μου, μπορεί να μην σας κάνω πεπειραμένους σομελιέ, αλλά λίγη από την πείρα τους θα σας την μεταφέρω!

Αντιμετωπίζουμε τη δοκιμή του κρασιού ως μέρος του γεύματος. Αρχικά κρατάμε το ποτήρι του κρασιού από την βάση του, το ανυψώνουμε και παρατηρούμε το χρώμα του. Στη συνέχεια πλησιάζουμε το ποτήρι κοντά στη μύτη μας και εξετάζουμε με την όσφρηση μας τα αρώματα του κρασιού ενώ ταυτόχρονα αναδεύουμε το κρασί στα τοιχώματα του ποτηριού. Τέλος γευόμαστε μια γουλιά από το κρασί, απλώνοντάς το σε όλη τη στοματική μας κοιλότητα αφήνοντας ελάχιστο αέρα να συμμετέχει και καταπίνουμε απολαμβάνωντας τη γεύση του.

Αν κατά τη δοκιμή, η γεύση του κρασιού δεν σας ικανοποιεί, ζητήστε την αντικατάσταση του. Το κρασί πρέπει να έχει καθαρή και γεμάτη γεύση. Να θυμάστε πως το λευκό κρασί πίνεται κρύο περίπου 16-18 βαθμούς ενώ το κόκκινο σε θερμοκρασία δωματίου.

Επίσης ένας καλός σομελιέ σαν εσάς φροντίζει για την συντήρηση των κρασιών του. Καλό είναι λοιπόν, να τοποθετούμε τα κρασιά σε πλάγια θέση, για να βρέχεται ο φελλός και να φουσκώνει έτσι ώστε να μην επιτρέπει να μπει μέσα στη φιάλη αέρας. Ο χώρος που θα τοποθετηθούν πρέπει να είναι καθαρός να μην έχει άσχημες ή έντονες μυρωδιές, να αερίζεται επαρκώς, να έχει σχετική υγρασία και να είναι σκιερός.

Καλέ μου σομελιέ τώρα που έμαθες τη δοκιμή και τη συντήρηση των κρασιών, δεν πρέπει να γνωρίζεις και τα εδέσματα που συντροφεύουν ευχάριστα τα κρασιά; Λευκά (ζυμαρικά, σαλάτες, κοτόπουλο,ψάρι, οστρακοειδή) – Ροζέ (λιπαρά κόκκινα ψάρια,αστακός) – Κόκκινο (κόκκινο κρέας και φαγητά μαγειρεμένα με κόκκινη σάλτσα) – Ημίγλυκο-Γλυκό (επιδόρπια, φρούτα).

Ελπίζω να ήταν γευστική η διαδρομή μας επίδοξοι μου σομελιέ!

Image sources: oinos.

2 Σχόλια
  1. εννοειται πως το λευκο κρασί δεν πινεται στους 16-18 βαθμους.Ανάλογα με την ποικιλια και τον αλκοολικο του βαθμό πίνεται απο 7-18 βαθμούς.Τα κρασιά τα ελληνικά που κυρίως πίνουμε σε εστιατόρια κατα 90% πίνονται απο 7-10 βαθμους.Ευχαριστω