Savoir Vivre: Πως τρώμε τα φρούτα

Το ξέρατε ότι το πορτοκάλι ή το μήλο ή ας πούμε την μπανάνα για να την φάμε πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μαχαιροπίρουνο; Ή πως το πεπόνι θέλει κουτάλι; Όταν είμαστε μόνοι στο σπίτι και θέλουμε να φάμε ένα φρουτάκι, δεν υπάρχει η περίπτωση να χρησιμοποιήσουμε τα κουταλομαχαιροπίρουνα μας, πόσο μάλλον όταν έχουμε ένα φιλικό γεύμα με το παρεάκι μας. Για φανταστείτε, να συζητάτε τι έκανε ο Πάοκ με τον Ολυμπιακό ή η Άεκ με τον Παναθηναϊκό και να σας βλέπουν οι φίλοι σας να κρατάτε μαχαιροπίρουνο για να φάτε την μπανάνα σας. Ο σωστός τρόπος που τρώγεται το κάθε φρούτο και που θα αναλύσουμε παρακάτω, ενδείκνυται σε επίσημα γεύματα. Αυτό βέβαια δεν μας ανατρέπει τα δεδομένα της καθημερινότητας μας, ούτε μας φέρνει τα πάνω κάτω σε ότι μέχρι τώρα γνωρίζαμε, αντίθετα μας βοηθάει να μάθουμε πως να χειριζόμαστε τα μαχαιροπίρουνα που είναι στρωμένα στο τραπέζι αλλά και το πως να συμπεριφερθούμε σωστά όταν π.χ. φάμε ένα κεράσι. Προσοχή το κουκούτσι δεν το φτύνουμε ούτε το καταπίνουμε. Τι το κάνουμε;

Κεράσια: Τρώγονται με τα χέρια, το κουκούτσι τους το τοποθετούμε, όσο ποιο διακριτικά μπορούμε στο χέρι μας ή σε ένα κουτάλι και το αφήνουμε στο πιάτο του φρούτου. Ποτέ μα ποτέ δεν το φτύνουμε στο πιάτο.

Βερίκοκα: Τρώγονται με τα χέρια και το κουκούτσι τους το τοποθετούμε στο πιάτο.

Πεπόνι: Τρώγεται με μαχαιροπίρουνο, όταν μας έχει σερβιριστεί κομμένο σε φέτες.Με κουτάλι τρώγεται μόνο όταν μας σερβιριστεί κομμένο στη μέση.

Καρπούζι: Τρώγεται όπως το πεπόνι.

Σύκα: Αν είναι κομμένα στη μέση και συνοδεύονται από προσούτο ή τυρί χρησιμοποιούμε μαχαιροπίρουνο. Τα ξεφλουδίζουμε με το μαχαίρι και με το πιρούνι τρώμε το εσωτερικό τους. Με τα χέρια τα τρώμε μόνο σε ένα ανεπίσημο γεύμα.

Μάνγκο: Χρησιμοποιούμε τα μαχαιροπίρουνα για να το ξεφλουδίσουμε και να το κόψουμε σε φέτες για να το φάμε.

Πορτοκάλι: Τρώγεται με μαχαιροπίρουνο. Σταθεροποιούμε με το πιρούνι το πορτοκάλι στο πιάτο μας, με το μαχαίρι κόβουμε τη φλούδα του γύρω γύρω σε φέτες, τις ανοίγουμε καθαρίζοντας με το μαχαίρι τα κουκούτσια και τρώμε το εσωτερικό του με τα μαχαιροπίρουνα.

Μπανάνες: Τρώγονται με πιρούνι. Σταθεροποιούμε με το πιρούνι τη μπανάνα στο πιάτο και με το μαχαίρι κόβουμε την φλούδα κατά μήκος και την ανοίγουμε. Με το πιρούνι κόβουμε το εσωτερικό της και το τρώμε. Δεν κόβουμε το εσωτερικό της μπανάνας με το μαχαίρι είτε είναι ωμή, είτε είναι ψημμένη, μόνο με πιρούνι. Σε ένα ανεπίσημο γεύμα ξεφλουδίζεται τη φλούδα της με τα χέρια.

Μανταρίνια: Ξεφλουδίζονται και τρώγονται με τα χέρια ή αν μας σερβιριστούν ξεφλουδισμένα τρώγονται με το πιρουνάκι.

Ροδάκινα – νεκταρίνια: Τρώγονται με μαχαιροπίρουνο. Τα ξεφλουδίζουμε με το μαχαίρι και τα τρώμε με το πιρούνι.

Αχλάδια: Σταθεροποιούμε με το πιρούνι το αχλάδι στο πιάτο και με το μαχαίρι το κόβουμε στη μέση. Τα κομμάτια αυτά τα ξανακόβουμε στη μέση και τα ξεφλουδίζουμε με το μαχαίρι ενώ ακόμα τα κρατάμε με το πιρούνι. Αν μας σερβιριστεί το αχλάδι ξεφλουδισμένο το τρώμε με το πιρούνι είτε είναι ωμό είτε είναι ψημμένο. Το ψημμένο αχλάδι μπορούμε να το φάμε και με το κουταλάκι.

Μήλα: Τρώγονται όπως τα αχλάδια.

Φράουλες: Τρώγονται με το κουτάλι. Μας σερβίρονται σε ένα μπωλάκι σκέτες, με κρέμα, με σαντιγύ ή όπως αλλιώς τις έχει ετοιμάσει ο/η chef.

Σταφύλι: Τρώγεται με τα χέρια. Εαν το σταφύλι έχει κουκούτσια, τα τοποθετούμε στο χέρι μας ή σε ένα κουταλάκι όσο πιο διακριτικά μπορούμε και τα αφήνουμε στο πιάτο μας. Το ίδιο θα κάνουμε και αν διαπιστώσουμε ότι η φλούδα του σταφυλιού είναι πολύ σκληρή.

Ανανάς: Τρώγεται με το κουτάλι και το πιρούνι του γλυκού. Αν μας σερβιριστεί κομμένος στη μέση χρησιμοποιούμε το κουτάλι ή αν μας σερβιριστεί ξεφλουδισμένος και κομμένος σε ροδέλες χρησιμοποιούμε το πιρούνι.

Δαμάσκηνα: Τρώγονται με τα χέρια.

No Comments Yet

Comments are closed