Ρεβυθοκεφτέδες με σως γιαουρτιού και ταχίνι

tableart_revythokeftedes-me-sos-giaoyrtioy-kai-taxini

Λαχταριστοί ρεβιθοκεφτέδες ή αλλιώς φαλάφελ με σως γιαουρτιού και ταχίνι. Ανυπομονούμε να τους δοκιμάσουμε!

Υλικά για 4 άτομα

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΕΒΥΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

300γρ. ρεβύθια
1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο στα 4
3 σκελίδες σκόρδο χωρίς το φύτρο
90ml ελαιόλαδο
3 κ.γ. κύμινο
½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά
ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
1 ματσάκι σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ ματσάκι κόλιανδρο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
90γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ηλιέλαιο για τηγάνισμα
αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ

1 γιαούρτι στραγγιστό
1 κ.σ. ταχίνι
1 κ.γ. μέλι θυμαρίσιο
1 σκελίδα σκόρδο
χυμό από ½ λεμόνι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

4 αραβικές πίτες
λίγη ρόκα
1 κρεμμύδι σε φέτες ή ροδέλες

Εκτέλεση

ΡΕΒΥΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ: Βάζουμε τα ρεβύθια σε ένα βαθύ μπολ με μπόλικο κρύο νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουν και να φουσκώσουν για ένα ολόκληρο βρἀδυ. Την επομένη, τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε σε μια μεγάλη βαθιά κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που βράζει. Τα μαγειρεύουμε για 10′-15′, ίσα να μαλακώσουν. Στη συνέχεια, τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε για 2′-3′ να κρυώσουν λίγο. Δε θέλουμε να κρυώσουν τελείως γιατί όσο είναι ζεστά θα μπορέσουν να απορροφήσουν τα αρώματα από τα υπόλοιπα υλικά πολύ πιο εύκολα.

Στο μπλέντερ πολτοποιούμε τα ρεβύθια με το κρεμμύδι, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το κύμινο, τη γλυκιά πάπρικα, το ξύσμα και το χυμό από ένα λεμόνι, το σχοινόπρασο, τον κόλιανδρο, το μαϊντανό, τον άνηθο και λίγο αλατοπίπερο (προσθέτουμε και δοκιμάζουμε ανάλογα με το γούστο μας). Στη συνέχεια, τα τοποθετούμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας με μια κουτάλα. Τοποθετούμε το μείγμα στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.

Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο και πλάθουμε κεφτέδες όσο γίνεται ίδιους σε μέγεθος. Τους τηγανίζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα με καυτό ηλιέλαιο μέχρι να πάρουν ροδοκόκκινο χρώμα. Στη συνέχεια τους τοποθετούμε προσεκτικά με μια τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν.

ΣΩΣ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ: Σε ένα μπολ τοποθετούμε όλα τα υλικά και ομογενοποιούμε με την βοήθεια ενός αυγοδάρτη. Σε μια πιατέλα τοποθετούμε τις αραβικές πίτες (τις οποίες έχουμε ζεστάνει για λίγα λεπτά στους 200°C στο γκριλ του φούρνου), από πάνω τους ρεβυθοκεφτέδες, περιχύνουμε με τη σως γιαουρτιού και γαρνίρουμε με τη ρόκα και το κρεμμύδι.

 

Tableart

TABLEART – ART DE LA TABLE: THE ART OF LIVING WELL!

No Comments Yet

Comments are closed