Λαμπερές φυσαλίδες

»Ελάτε γρήγορα, δοκιμάζω τα αστέρια» – Dom Perignon, τη στιγμή που ανακάλυψε τη σαμπάνια.

Η σαμπάνια είναι το ποτό της γιορτινής ατμόσφαιρας, των εξαιρετικών περιστάσεων, του έρωτα. Είναι το ποτό εκείνο που προσφέρει το μέγιστο των απολαύσεων με τις φυσαλίδες της να γαργαλούν τον ουρανίσκο μας και την διάθεση μας να ανεβαίνει στα ύψη. Άρα, ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς χωρίς σαμπάνια δεν νοείται, αν αναλογιστούμε κάθε χρόνο πόσα εκατομμύρια μπουκάλια σαμπάνιας ανοίγονται σε όλο τον κόσμο για την υποδοχή του νέου έτους.

Το χρώμα και το άρωμα της σαμπάνιας καθορίζουν την ποιότητα της. Όσο πιο περίπλοκο και σύνθετο είναι το άρωμα της και όσο πιο λαμπερό το χρώμα της και η μεγάλη διάρκεια ροής των φυσαλίδων της, άλλο τόσο είναι και η καλή ποιότητα μιας σαμπάνιας. Σερβίρεται κρύα γύρω στους 8-10° C αλλά όχι πολύ παγωμένη, γιατί τότε χάνει τη γεύση της και δεν αναδεικνύονται τα αρώματα της. Ψηλά κρυστάλλινα ποτήρια τύπου flute είναι τα ιδανικά για να διατηρηθούν οι φυσαλίδες την ώρα του σερβιρίσματος φροντίζοντας ώστε το γέμισμα του ποτηριού να μην ξεπεράσει τη μέση του, δίνοντας έτσι το χώρο που χρειάζονται τα αρώματα της για να αναδειχθούν καλύτερα.

Tip: Δεν στροβιλίζουμε το περιεχόμενο της σαμπάνιας μέσα στο ποτήρι γιατί οι φυσαλίδες ξεθυμαίνουν γρηγορότερα.

Για να έχει η σαμπάνια την σωστή θερμοκρασία, μπορούμε να την τοποθετήσουμε μέσα σε μια σαμπανιέρα με πάγο και νερό για 20 λεπτά περίπου ή στο ψυγείο για τέσσερις περίπου ώρες.

Tip: Προσθέστε στο πάγο της σαμπανιέρας μια χούφτα αλάτι, αν θέλετε να παγώσει πιο γρήγορα.

Το σωστό άνοιγμα της σαμπάνιας γίνεται όσο το δυνατό πιο αθόρυβα, αποφεύγοντας να ανακατέψουμε το μπουκάλι για να τιναχτεί ο φελλός. Αφαιρούμε το μεταλλικό περιτύλιγμα και το σύρμα που βρίσκονται στον φελλό και με μαλακές κινήσεις στρίβουμε το μπουκάλι δεξιά και αριστερά για να απελευθερώσουμε ήπια τον φελλό από το μπουκάλι.

Η φύλαξη των μπουκαλιών γίνεται σε σκοτεινό χώρο με χαμηλή θερμοκρασία, πλαγιαστά τοποθετημένα ώστε να βρέχεται ο φελλός.

Με την σαμπάνια μπορούμε επίσης να δημιουργήσουμε καταπληκτικά κοκτέιλ.

No Comments Yet

Comments are closed